Hukuk Bölümü 1967/544 E., 1968/331 K.

  • İŞ KAZASI NEDENİYLE TAZMİNAT TALEBİ
  • MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA KARŞI AÇILAN TAZMİNAT DAVASI
  • 5521 S. İŞ MAHKEMELERİ KANUNU [ Madde 1 ]
  • "İçtihat Metni"

    Ankara O......... A..... T......... Fabrikasında çalışmakta olan N...... D....... bir iş kazasında sol gözünü kaybetmiş ve diğerinin de görme yeteneğinin azalmış olduğunu ileri sürerek Ankara 7 nci Asliye Hukuk Mahkemesinde tazminat istemi ile Milli Savunma Bakanlığına karşı dava açmış, davalı İdare ilk savunmasında görev itirazında bulunmuş ve bu itirazın 13/1/1965 günlü kararla kabul edilmesi üzerine Yargıtay 9 uncu Hukuk Dairesince görevsizlik kararı bozulmuş, İş Mahkemesi 14/10/1963 günlü kararıyla görevsizlik kararında direnmiş olduğundan Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 27/3/1967 günlü 1966/9-748/156 sayılı kararı ile bu mahkemenin görevli olup davaya bakması gerektiğinin kabul edilmesi üzerine görev konusunun Uyuşmazlık Mahkemesinde incelenmesi Danıştay Başkanun sözcülüğünce istenmiştir.

    GEREKÇE : Uyuşmazlık Mahkemesinin, Başkan Recal Seçkin, Üye Nuri Ülgenalp, Sait Köksal, Semahat Tüzün, Mesut Akan, Muzaffer Kutman ve Kâzım Yenice'nin katıldıkları 6/4/1968 günlü oturumunda dosya raportörü Danıştay Yardımcısı Ömer Yalçın Dokuzoğuz tarafından düzenlenen rapor okunduktan, dosyadaki kâğıtlar incelendikten başvurmanın şekline uygun olduğu ve süresinde yapıldığı anlaşıldıktan ve Başkanunsözcüsü Vecihi Tönük'ün davanın idari yargı yerinde görülmesi gerektiği yolundaki düşüncesi dinlendikten sonra gereği görüşüldü: Taraflar arasındaki dava, Ankara O......... A..... T......... Fabrikasında, İşçi olarak çalışan N....... D .......'in bir iş kazasında sol gözünü kaybetmiş ve sağ gözünün görme gücünün de azalmış olduğunu ileri sürerek uğradığı maddi ve manevi zararların Milli Savunma Bakanlığınca ödenmesi istemini kapsamaktadır.

    Dava, bir işyerinde işçi olarak çalışan davacının iş kazasında uğradığı zarardan dolayı açtığı tazminat davasıdır.

    İş hukuku kurallarına bağlı bir kurumda ve işçi olarak çalışmakta olan davacının hukuki durumuna göre anlaşmazlığın çözümlenmesi adli yargının görevine girdiğinden istem reddolunmalıdır.

    SONUÇ : Olayda adli mahkemenin görevli bulunduğuna ve Başkanunsözcülüğünün isteminin reddine üyelerden Sait Köksal, Muzaffer Kutman ve Kâzım Yenice'nin karşı oyları ile ve oyçokluğu ile kesin olarak 6/4/1967 de karar verildi.