Hukuk Bölümü 2005/69 E., 2005/87 K.

  • ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ
  • İŞLETME VE BAKIM SÖZLEŞMELERİ
  • ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE İŞLETME VE BAKIM SÖZLEŞMELERİ
  • 4562 S. ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KANUNU [ Madde 5 ]
  • "İçtihat Metni"

    OLAY : Konya 2. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'ne bağlı fabrika ve işyerleriyle işletme- bakım işlerini yapmak üzere sözleşmeler imzalayan davacılara, davalı müdürlük tarafından, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ( TEDAŞ ) Genel Müdürlüğü ile bağlı ortaklık olan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. ( MEDAŞ ) Genel Müdürlüğü yazıları ve Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'nin 60. maddesindeki "Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır" yolundaki düzenleme gereği sözleşmelerin bir elektrik mühendisince yapılması gerektiği bildirilmiştir.

    Bunun üzerine davacılar vekilince, söz konusu işyerlerinde orta gerilimin olduğu ileri sürülerek davalı müdürlük ile aralarındaki muarazanın giderilmesi ve elektrikle ilgili fen adamlarının yetkilerinin tespitine karar verilmesi istemiyle adli yargı yerinde dava açılmıştır.

    KONYA 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ; 3.2.2005 gün ve E:2003/657; K:2005/33 sayı ile, bilirkişi raporlarındaki açıklamalardan söz ederek, davanın, niteliği itibariyle idari uyuşmazlık olduğu saptanmakla, ihtilafın idare tarafından çözülmesinin icap ettiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş; bu karar, temyiz edilmeyerek kesinleşmiştir.

    Davacılar vekili, davalı müdürlük ile aralarındaki muarazanın giderilmesine, Elektrik ile İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik'le verilen yetkilerinin tespit edilerek, davalı müdürlüğün işleminin ve eyleminin iptaline ve uğranılan zararın tazminine karar verilmesi istemiyle bu kez, 14.4.2005 gününde idari yargı yerinde dava açmıştır.

    KONYA 2. İDARE MAHKEMESİ; 19.4.2005 gün ve E:2005/544; K:2005/418 sayı ile, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un 5. maddesi ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinden ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun 5. maddesinden söz ederek, idari yargıda iptal davasının ancak idari işlemlere karşı açılacağı, idari işlemin ise, bir kamu kurumu tarafından kamu hizmetine ilişkin olarak, kamu hukuku kurallarına göre tek yanlı olarak yapılan ve hukuki sonuçlar doğuran kesin ve yürütülmesi zorunlu işlemler olduğu, bir işlemin idari işlem olabilmesi için, söz konusu işlemin bir kamu kurumu tarafından yapılmış olması gerektiği, bu durumda, 4562 sayılı Kanun'un 5. maddesine göre özel hukuk tüzel kişiliği olan Konya 2. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'ne karşı açılan davanın görüm ve çözümünde adli yargının görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş; bu karar, temyiz edilmeyerek kesinleşmiştir.

    İNCELEME VE GEREKÇE: Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümü'nün, Ahmet AKYALÇIN'ın Başkanlığı'nda, Üyeler: Dr. Atalay ÖZDEMİR, Ahmet VELİOĞLU, Serap AKSOYLU, Z. Nurhan YÜCEL, Abdullah ARSLAN ve Celal IŞIKLAR'ın katılımlarıyla yapılan 14/11/2005 günlü toplantısında;

    I- İLK İNCELEME: Dosya üzerinde 2247 sayılı Yasa'nın 27. maddesi uyarınca yapılan incelemeye göre, adli ve idari yargı yerleri arasında anılan Yasa'nın 14. maddesinde öngörülen biçimde olumsuz görev uyuşmazlığı doğduğu, idari yargı dosyasının 15. maddede belirtilen yönteme uygun olarak davacının istemi üzerine son görevsizlik kararını veren mahkemece Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildiği, Başkanlıkça adli yargı dosyasının da ilgili mahkemesinden getirtildiği ve usule ilişkin herhangi bir noksanlık bulunmadığı anlaşıldığından görev uyuşmazlığının esasının incelenmesine oybirliği ile karar verildi.

    II- ESASIN İNCELENMESİ: Raportör- Hakim Nurdane TOPUZ'un davanın çözümünde adli yargının görevli olduğu yolundaki raporu ile dosyadaki belgeler okunduktan;

    -İlgili Başsavcılarca görevlendirilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet BEŞİNCİ ile Danıştay Savcısı Ahmet Yahya ÖZDEMİR'in davada adli yargının görevli olduğu yolundaki yazılı ve sözlü açıklamaları da dinlendikten sonra GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

    KARAR : Davalı Müdürlük tarafından, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'nin 60. maddesi uyarınca, sözleşmelerin bir elektrik mühendisi ile yapılması gerektiği hususunun davacılara bildirilmesi üzerine, davalı ile aralarındaki muarazanın giderilmesi ve elektrikle ilgili fen adamlarının yetkilerinin tespitine karar verilmesi istemiyle dava açılmıştır.

    4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun 5. maddesinde, Organize Sanayi Bölgesi ( OSB )'nin, kamu yararı gerekçesiyle adına kamulaştırma yapılabilen veya yaptırılabilen bir özel hukuk tüzel kişiliği olduğu hükmü yer almıştır.

    30.11.2000 gün ve 24246 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'nin 1. maddesinde, bu Yönetmeliğin, elektrik kuvvetli akım tesislerinin kurulmasının, işletilmesinin ve bakımının can ( insan hayatı ) ve mal emniyeti bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsadığı, 60. maddesinde ise, tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olması gerektiği belirtilmiştir.

    Dosyanın incelenmesinden, Konya 2. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'ne bağlı fabrika ve işyerleriyle işletme ve bakım işlerini yapmak üzere sözleşmeler imzalayan davacılara, davalı Müdürlük tarafından, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ( TEDAŞ ) Genel Müdürlüğü ile bağlı ortaklık olan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. ( MEDAŞ ) Genel Müdürlüğü yazıları ve Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'nin 60. maddesindeki düzenleme gereği sözleşmelerin bir elektrik mühendisince yapılması gerektiği hususunun bildirildiği, davanın bu bildirim üzerine açıldığı anlaşılmıştır.

    Özel hukuk tüzel kişiliğine sahip Konya 2. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nce davacılara, tesislerin işletme ve bakım işleri ile ilgili sözleşmelerin bir elektrik mühendisince yapılması gerektiğinin bildirilmesi, bu sözleşmelerin adı geçen Yönetmelik hükümleriyle uyumlu olmasını sağlamaya yöneliktir.

    Uyuşmazlığın, belirtilen niteliği gereği, görüm ve çözümü idari yargının görev alanında bulunmamaktadır.

    Açıklanan nedenlerle, Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen görevsizlik kararının kaldırılması gerekmiştir.

    SONUÇ : Davanın çözümünde ADLİ YARGININ görevli olduğuna, bu nedenle Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen 3.2.2005 gün ve E: 2003/657; K: 2005/33 sayılı GÖREVSİZLİK KARARININ KALDIRILMASINA, 14.11.2005 gününde OYBİRLİĞİ İLE KESİN OLARAK karar verildi.