T.C.

UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ

         

            ESAS NO    : 2020 / 474

            KARAR NO: 2020 / 570

            KARAR TR : 28.9.2020

 

 

ÖZET : 2247 sayılı Kanun'un 19. maddesinde öngörülen koşulları taşımayan başvurunun, aynı Kanun'un 27. maddesi uyarınca REDDİ gerektiğihk.

 

 

 

 

                                                                        KARAR

 

 

 

          Davacı   : B. C.

          Vekili       : Av. S. N. Y.

          Davalılar    : 1- Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı

          Vekilleri    : Av. V. D.- ve diğ.

                                  2- E. İ.İnşaat Tic. Ltd. Şti.

          Vekili       : Av. M.B.

          İhbar Olunan : Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü

          Vekilleri     : Av. Y. A. - Av. A.A.

 

          O L A Y                        :Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkiline ait 44... 135 plakalı aracın 19.8.2018 tarihinde Battalgazi İlçesi eski Malatya istikametinden çevre yolu istikametine seyir halinde iken Selçuklu Mahallesi köprü ağzı caddesi üzerinde Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin yol çalışmaları nedeniyle, hiçbir trafik işareti ve levha konulmaksızın rögar kapağının yüksek tutulması sonucu aracın altının logar kapağına çarpması nedeniyle araçta 17.614,38 TL hasarın ve 4.000,00 TL'lik değer kaybının meydana geldiği, toplamda 22.214,00 TL'nin kaza tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesi istemlerini belirterek adli yargı yerinde dava açmıştır.

          MALATYA 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ: E:2019/23 sayılı dosyasında 30.1.2020 gün, K:2020/53 sayılı kararıyla, davalı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhine açılan alacak davasının kabulüne, davacı tarafından Esenlik İmar Şirketi aleyhine açılan alacak davasının reddine karar vermiş, karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi'nce davada mahkemenin adli yargı yargı yolu bakımından görevsiz bulunduğu, bu nedenle bu davalı hakkında açılan davanın dava şartı yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerektiğinden bahisle istinaf başvurusunun esastan kabulüne, dosyanın davanın yeniden görülmesi için mahalline iadesine 15.6.2020 tarihinde kesin olarak karar verilmiştir.

          Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi'nin belirtilen kararı üzerine Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin E:2020/157 sayılı dosyasında davanın hangi yargı kolunda görüleceğinin belirlenmesi için dosyanın Mahkememize gönderilmesine 7.7.2020 günü karar verilerek, 22/7/2020 gün, E:2020/157 sayılı yazı ile Mahkememize müracaat etmiş, başvuru 19.8.2020 tarihinde kayıt altına alınmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:

Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümü’nün, Burhan ÜSTÜN’ün Başkanlığında, Üyeler: Şükrü BOZER, Birol SONER, Suna TÜRE, Aydemir TUNÇ, Nurdane TOPUZ ve Ahmet ARSLAN'ın katılımlarıyla yapılan28.9.2020 günlü toplantısında:Raportör-Hakim Burak Cenk İLHAN'ın, başvurunun reddi yolundaki raporu ile dosyadaki belgeler okunduktan; ilgili Başsavcılarca görevlendirilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim ÇİFTÇİ ile Danıştay Savcısı Yakup BAL’ın başvurunun reddi gerektiği yolundaki sözlü açıklamaları da dinlendikten sonra GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

Anayasanın "Uyuşmazlık Mahkemesi" başlıklı 158. maddesinde;

"Uyuşmazlık Mahkemesi adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözümlemeye yetkilidir. Uyuşmazlık Mahkemesinin kuruluşu, üyelerinin nitelikleri ve seçimleri ile işleyişi kanunla düzenlenir. Bu mahkemenin Başkanlığını Anayasa Mahkemesince, kendi üyeleri arasından görevlendirilen üye yapar.

Diğer mahkemelerle, Anayasa Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlıklarında, Anayasa Mahkemesinin kararı esas alınır." hükmüne yer verilmiş;

2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun’un 1. maddesinde, "Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir…",

19. maddesinde; "Adli ve idari yargı mercilerinden birisinin kesin veya kesinleşmiş görevsizlik kararı üzerine kendisine gelen bir davayı incelemeye başlayan veya incelemekte olan bir yargı mercii davada görevsizlik kararı veren merciin görevli olduğu kanısına varırsa, gerekçeli bir karar ile görevli merciin belirtilmesi için Uyuşmazlık Mahkemesine başvurur ve elindeki işin incelenmesini Uyuşmazlık Mahkemesinin karar vermesine değin erteler." denilmiş;

Aynı Kanunun "İncelemede izlenecek sıra" başlıklı 27. maddesinde;

"Uyuşmazlık Mahkemesi, uyuşmazlık çıkarmaya veya görev uyuşmazlıklarına ilişkin istemleri önce şekil ve süre açısından inceler; yöntemine uymayan veya süresi içinde ileri sürülmemiş istemleri reddeder" kuralına yer verilmiştir.

Anılan düzenlemelere göre, 19. madde kapsamında Uyuşmazlık Mahkemesi'ne başvurulabilmesi için, adli ve idari yargı mercilerinden birisinin kesin veya kesinleşmiş görevsizlik kararının bulunması gerekmektedir.

Dosyanın incelenmesinde; Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin davalı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhine açılan alacak davasının kabulüne dair kararına karşı davalı Belediye Başkanlığı vekilince istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi'nin istinaf başvurusunun esastan kabulü ile Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin belirtilen kararının kaldırılmasına, davanın yeniden görülmesi için dosyanın mahalline iadesine karar vermesi neticesinde Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce E:2020/157 sayısı ile kaydedilen davanın tensip zaptında görevli yargı merciinin belirlenmesi için Mahkememize müracaat edildiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla adli yargı yerince verilen kesinleşmiş görevsizlik kararı bulunmadığından, önümüzdeki başvuruda, 2247 sayılı Kanun’un 19. maddesinde öngörülen "adli ve idari yargı mercilerinden birisinin kesin veya kesinleşmiş görevsizlik kararı" bulunması koşulu gerçekleşmemiştir. Ayrıca dava konusu hakkında önümüzdeki dosyada idari yargı yerince verilmiş herhangi bir karara da rastlanmamıştır.

Açıklanan nedenlerle, 2247 sayılı Kanun'un 19. maddesinde öngörülen koşulları taşımayan başvurunun, aynı Kanun'un 27. maddesi uyarınca reddi gerekmiştir.

 

 

S O N U Ç : 2247 sayılı Kanun'un 19. maddesinde öngörülen koşulları taşımayan,BAŞVURUNUN, aynı Kanun'un 27. maddesi uyarınca REDDİNE, 28.9.2020 gününde OY BİRLİĞİ İLE KESİN OLARAK karar verildi.

 

 

 

        Başkan                               Üye                             Üye                             Üye

      Burhan                               Şükrü                            Birol                            Suna

      ÜSTÜN                             BOZER                     SONER                        TÜRE

 

 

 

 

                                                   Üye                               Üye                              Üye    

                                              Aydemir                        Nurdane                        Ahmet

                                                TUNÇ                          TOPUZ                      ARSLAN