Ceza Bölümü 1996/46 E., 1996/46 K.

  • ASKER KİŞİNİN ASKER KİŞİYE KARŞI İŞLEDİĞİ SUÇ
  • ASKERİ MAHKEMENİN GÖREVİNİN DEVAM ETMESİ
  • DOLANDIRICILIK SUÇU
  • TERHİS OLAN ASKERİN ASKERKEN ASKER KİŞİYE KARŞI İŞLEDİĞİ SUÇ
  • 353 S. ASKERİ MAHKEMELER KURULUŞU VE YARGILAMA USULÜ K... [ Madde 17 ]
  • "İçtihat Metni"

    OLAY : Er olan sanığın Ulaştırma Bnb. S. A.ın eski birliğine gönderilen banka kredi kartını ele geçirerek, 7.4.1995 tarihinde 10.000.000 lira çektiği iddiasıyla verilen şikayet dilekçesi üzerine Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca 14.12.1995 gün ve 2418-1468 sayılı iddianame ile sanığın TCK. 503/ilk, 522. maddeleri uyarınca yargılaması istemiyle kamu davası açılmıştır.

    MALATYA BİRİNCİ ASLİYE CEZA MAHKEMESİ: 26.2.1996 gün ve E. 1995/549; K. 1996/82 sayıyla; iddia edilen suçun asker kişi tarafından askeri mahalde, asker kişi aleyhine işlendiği, 353 sayılı Yasanın 9. maddesine göre davanın görüm ve çözümünün askeri mahkemeye ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, karar temyiz edilmeyerek kesinleşmiştir.

    MALATYA 2. ORDU KOMUTANLIĞI ASKERİ MAHKEMESİ: 5.9.1996 gün ve 219-195 sayıyla: Dolandırıcılık suçunun mağduru asker kişi olmakla birlikte suçun askeri bir suç olmadığı, asker olan sanığın yargılama sırasında terhis edilmiş olmasıyla, 353 sayılı Yasanın 17. maddesine göre askeri mahkemede yargılanmasını gerektiren ilgi de kesilmiş olduğu gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine, karar kesinleştiğinde meydana gelen görev uyuşmazlığının giderilmesi için dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilmesine karar vermiş, karar temyiz edilmeyerek kesinleşmiştir.

    Böylece, adli ve askeri yargı yerleri arasında 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluşu ve İşleyişi Hakkında Yasanın 14. maddesinde öngörüldüğü biçimde olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuş, dava dosyası 2. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığının 22.11.1996 gün ve 520 sayılı ekinde Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilmiştir.

    İNCELEME VE GEREKÇE: Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümü, Selçuk Tüzün'ün Başkanlığında, İrfan Kılınç, Teoman Üneri, Seydi Yetkin, Fahrettin Demirağ, Dr. Ferhat Ferhanoğlu, A. Necmi Özler'in katılmaları ile yaptığı 20.12.1996 günlü toplantıda, raportör Hakim Ayten Anıl'ın raporu ile dosyadaki belgeler okunduktan; toplantıda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yerine katılan Savcı Erdoğan Güneş ile Askeri Yargıtay Başsavcısı yerine katılan Hava Hakim Yarbay A. Fahir Kayacan'ın davanın çözümünün askeri yargı yerinin görevine girdiği yolundaki yazılı düşünceleri doğrultusunda, sözlü açıklamaları da dinlendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

    353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Yasasının "Askeri Mahkemelerin Görevleri" başlığını taşıyan 9. maddesinde: "Asker kişilerin askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara askeri mahkemelerde bakılacağı" öngörülmektedir. Askeri suç ise, öğretide ve uygulamada:

    a) Unsurları ve cezalarının tamamı Askeri Ceza Yasasında yazılı olan,diğer bir ifadeyle, Askeri Ceza Yasası dışında hiçbir ceza yasası ile cezalandırılmayan suçlar,

    b) Unsurları kısmen Askeri Ceza Yasasında, kısmen diğer ceza yasalarında gösterilen suçlar,

    c) Türk Ceza Yasasına atıf suretiyle askeri suç haline getirilen suçlar, Olmak üzere, üç grupta mütalaa edilmektedir.

    353 sayılı Yasanın, 13.10.1996 gün ve 22786 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 4191 sayılı Yasayla değişik 17. maddesinde; "Askeri mahkemelerde yargılanmayı gerektiren ilginin kesilmesi, daha önce işlenen suçlara ait davalara bu mahkemelerin bakma görevini değiştirmez. Ancak suçun askeri bir suç olmaması, askeri bir suça bağlı bulunmaması ve sanık hakkında kamu davası açılmamış olması halinde askeri mahkemenin görevi sona erer" denilmektedir. Olayda asker kişinin asker kişiye karşı işlediği bir suç sözkonusu olup, davaya askeri mahkemede bakılması gerekmektedir. Her ne kadar sanık, yargılama aşamasında terhis edilmiş ise de, 353 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen 17 nci maddesi gereğince askeri mahkemenin görevi sona ermediğinden davanın askeri mahkemece sonuçlandırılması zorunluluğu vardır.

    Açıklanan nedenlerle Malatya 2. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinin görevsizlik kararının kaldırılması gerekmektedir.

    SONUÇ : Anlaşmazlığın niteliğine göre davanın, Askeri yargı yerinde görülmesi gerektiğine, bu nedenle Malatya 2. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinin 5.9.1996 gün ve 219-195 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına 20.12.1996 gününde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.