Hukuk Bölümü 1986/7 E., 1986/7 K.

  • İŞÇİNİN İZİN HAKKINI KÖTÜYE KULLANDIĞI GEREKÇESİYLE UYGULANAN YEVMİYE KESME CEZASI
  • İZİN HAKKINI KÖTÜYE KULLANDIĞI GEREKÇESİYLE TOPLU İŞ SÖLEŞMESİNE DAYANARAK YEVMİYE KESME CEZASI UYGULANAN İŞÇİ
  • TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNE DAYANARAK İZİN HAKKINI KÖTÜYE KULLANAN İŞÇİ HAKKINDA VERİLEN YEVMİYE KESME CEZASI
  • 2822 S. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ, GREV VE LOKAVT KANUNU [ Madde 66 ]
  • "İçtihat Metni"

    OLAY:Dava, davalı işyerinde çalışan davacıya, "iki yevmiye para cezası" verilmesine ilişkin işçi disiplin kurulu kararının iptali istemi ile açılmıştır.

    İncelenen dosya içeriğinden; davacının 1975 yılından beri Antalya Pamuklu Dokuma Sanayii, Dokuma Fabrikasında işçi olarak çalıştığı, 1978 yılından bugüne kadar da (x) İşçileri Sendikasına üye olduğu, işveren ile sendika arasında bağıtlı, 1.10.1984, 3.10.1986 tarihleri arasında geçerli 10. dönem Toplu İş Sözleşmesi kapsamında bulunup, sendika üyesi olarak bu sözleşmeden yararlandığı, anılan sözleşmenin 134. maddesine göre ve çok sık izin ve istirahat alarak bu hakkı kötüye kullandığı gerekçesi ile "iki yevmiye para cezası" ile cezalandırılması konusunda dava konusu kararın verildiği ve bu disiplin cezası kararının, sözleşmenin 135. maddesine göre genel müdürlükçe onandığı anlaşılmaktadır.

    Davacının; işçi olarak davalı idarede çalışmasına, sendika üyesi olarak toplu iş sözleşmesi`

    `nden yararlanmasına göre davacı ile davalı arasındaki ilişkinin hizmet aktine dayalı olduğu kuşkusuzdur. Hizmet aktine dayalı olan ve işçi ile işveren arasında kurulu ilişki özel hukuk hükümlerine tabi olup, anlaşmazlık toplu iş sözleşmesi hükümlerinin davacı hakkında uygulanmasından doğduğundan, anlaşmazlığın çözümünde bu husus gözönünde bulundurulmalıdır.

    Öte yandan; ortada İdari Yargı`

    `nın görev alanına giren, idare tarafından tesis olunan idari eylem ve işlem, yahut bir sözleşme de bulunmadığından, anlaşmazlığın işçi ve işverenin karşılıklı hak ve yükümlülüklerini düzenleyen Toplu İş Sözleşmesi ve İş Kanunu hükümlerine göre çözümü gerekir. Zira; 5521 sayılı Kanun`

    `un 1. maddesi "İş Kanunu`

    `na göre işçi sayılan kimselerle, işveren veya işveren vekilleri arasında iş aktinden veya İş Kanunu`

    `na dayanan her türlü hak iddiasından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözümü" İş Mahkemelerinin görevi dahilindedir. Bu itibarla, davada Adli Yargı yeri görevlidir.

    Yukarıda açıklanan nedenlerle, davanın Adli Yargı yerinde görülmesi gerektiğinden, bu nedenle, Antalya İadere Mahkemesi`

    `nin başvurusunun kabulüne, Antalya İş Mahkemesi`

    `nin görevsizlik kararının kaldırılmasına karar verilmelidir.

    SONUÇ : Anlaşmazlığın niteliğine göre Adli Yargı yerinde çözülmesi gerektiğine, bu nedenle Antalya İdare Mahkemesi`

    `nin başvurusunun kabulüne Antalya İş Mahkemesi`

    `nin 26.12.1985 günlü, 1985/579-880 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına, 21.4.1986 gününde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.