Ceza Bölümü 1992/442 E., 1992/41 K.

  • ADLİ YARGI YERLERİ ARASINDA ÇIKAN YETKİ UYUŞMAZLIĞI
  • ÇEK KANUNUNA MUHALEFET
  • UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN GÖREV ALANI
  • YETKİ UYUŞMAZLIĞI
  • 1412 S. CEZA MUHAKEMELERİ USULÜ KANUNU (MÜLGA) [ Madde 18 ]
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 14 ]
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 1 ]
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 27 ]
  • 3167 S. ÇEKLE ÖDEMELERİN DÜZENLENMESİ VE ÇEK HAMİLLERİN... [ Madde 1 ]
  • "İçtihat Metni"

    OLAY : Sanıkların olay tarihinde (19.5.1991); Osmanlı Bankası Çemberlitaş Şube Müdürlüğünde bulunan hesaptan 1 yıl süre ile hakları olmadığı halde çek keşide etmek suretiyle 3167 sayılı "Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun`

    `un" 13/2. maddesinde belirtilen suçu işledikleri ileri sürülerek, anılan madde uyarınca cezalandırılmaları için; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 29.5.1991 gün ve 1991/8632 sayılı iddianamesiyle, haklarında kamu davası açılmıştır.

    İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi, 13.6.1991 gün ve 1991/960-667 sayı ile; sanıkların sözü edilen çeki Osmanlı Bankası Üsküdar Şubesine ibraz etmeleri nedeniyle bu Mahkemenin yetkili bulunduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.

    Üsküdar 3. Asliye Ceza Mahkemesi, 13.7.1992 gün ve E.1991/749, K.92/544 sayı ile; suç yerinin tayininde suç duyurusu yapmakla görevli bankanın bulunduğu yerin esas alınacağı, bu duyuruyu yapmak görevinin Osmanlı Bankası Çemberlitaş Şubesine ait olduğu ve suçun İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinin hudutları dahilinde işlenmiş olduğu gerekçesiyle yetkisizliğine ve dosyanın görevli ve yetkili İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi`

    `ne gönderilmesine karar vermiştir.

    Dosya bu haliyle, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığının 22.7.1992 gün ve 1991/3218 sayılı yazısı ile Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilmiştir.

    Böylece; iki adli yargı yeri arasında 1412 sayılı Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu`

    `nun 18. maddesinde öngörüldüğü biçimde olumsuz yetki uyuşmazlığı doğmuştur.

    İNCELEME VE GEREKÇE: Türk Milleti adına yargı yetkisini kullanan Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümü, Mustafa Şahin`

    `in Başkanlığında; İrfan Kılınç, Uzel Kızılkılıç, Teoman Üneri, Muhteşem Savaşan, Dr. Önder Ayhan ve İsmail Zeki Çağatay`

    `ın katılmaları ile yaptığı 6.11.1992 günlü toplantıya Raportör Hakim Necdet Selçuk`

    `un raporu ile dosyadaki belgeler okunduktan ve toplantıya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yerine katılan Savcı İsmet Gökalp ile Askeri Yargıtay Başsavcısı yerine katılan Hakim Binbaşı Ekrem Gülseçkin`

    `in başvurunun reddi yolundaki düşünceleri doğrultusunda sözlü açıklamaları da dinlendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

    2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun`

    `un 1/1. maddesinde, "Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş adli, idari ve askeri mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetikili ve bu Kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir."

    Aynı Kanunun 14. maddesinde de; olumsuz görev uyuşmazlığının bulunduğunun ileri sürülebilmesi için adli, idari ve askeri yargı mercilerinden en az ikisinin tarafları, konusu ve sebebi aynı olan davada kendilerini görevsiz görmeleri ve bu yolda verdikleri kararların kesin veya kesinleşmiş olması gerekir." denilmektedir.

    Yine aynı Kanunun 27. maddeisnde; "Uyuşmazlık Mahkemesi, Uyuşmazlık çıkarmaya veya görev uyuşmazlıklarına ilişkin istemleri önce şekil ve süre açısından inceler; yöntemine uymayan veya süresi içinde ileri sürülmemiş istemleri reddeder." denilmektedir.

    1412 sayılı Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu "yetkide olumsuz uyuşmazlık" başlığını taşıyan 18. maddesi, "yetkili mahkeme de dahil olmak üzere başka mahkemelerce yetkisizlik kararı verilmiş olup da bu kararlar aleyhine kanun yollarına müracaat imkanı kalmamış ise davaya bakması icap eden mahkemeyi müşterek yüksek görevli mahkeme tayin eder" hükmünü içermektedir.

    Bu durumda; Uyuşmazlık Mahkemesinin görev alanı dışında kalan aynı yargı düzeni içindeki mahkemeler arasında gelen olumsuz yetki uyuşmazlığına ilişkin başvurunun, 2247 sayılı Kanun`

    `un 1., 14. ve 27. maddeleri uyarınca reddine ve dosyanın gereği yapılmak üzere, Üsküdar, 3. Asliye Ceza Mahkemesine iadesine karar verilmesi gerekmektedir.

    SONUÇ : Anlaşmazlığın niteliğine göre; 2247 sayılı Kanun`

    `un 14. maddesindeki koşullar oluşmadığından, aynı Kanun`

    `un 1 ve 27. maddeleri uyarınca, başvurunun reddine; 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu`

    `nun 18. maddesi uyarınca davaya bakması icabeden mahkemeyi "müşterek yüksek görevli mahkeme" tayin edeceğinden, dava dosyasının Üsküdar 3. Asliye Ceza Mahkemesine iadesine 6.11.1992 gününde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.