Hukuk Bölümü 1995/59 E., 1995/52 K.

  • İPTAL DAVASI
  • İŞ AKDİNİN FESHİ
  • İŞÇİNİN ESKİ İŞİNE DÖNME BAŞVURUSU
  • KİT PERSONELİNİN İŞ AKDİNİN FESHİ
  • 233 S. KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜ... [ Madde 1 ]
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 10 ]
  • 5521 S. İŞ MAHKEMELERİ KANUNU [ Madde 1 ]
  • "İçtihat Metni"

    OLAY : Davalı işyerinde servis şefi olarak çalışmakta iken, teftiş raporuna dayanılarak görevine son verilen ve hakkında kamu davası açılan davacı, bu davanın beraatla sonuçlanması üzerine eski işine yeniden alınmasına ilişkin başvurusuna cevap verilmediğini ileri sürerek, dilekçesine cevap verilmemesine ilişkin olumsuz işlemin iptali istemiyle 6.10.1994 tarihinde idari yargı yerinde dava açmıştır.

    Davalı idare görev itirazında bulunmuş, ANKARA 6. İDARE MAHKEMESİ; 16.3.1995 gün ve 94/1573 sayıyla, görev itirazının reddine, mahkemelerinin görevli olduğuna karar vermiş; davalı idarenin görev itirazına ilişkin 13.4.1995 tarihli dilekçesiyle dosyayı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına göndermiştir.

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı: 13.9.1995 gün ve 66944 sayıyla, olumlu görev uyuşmazlığı çıkarmış; Danıştay Başsavcılığının, davanın çözümünün adli yargının görevine girdiğine ilişkin 5.10.1995 gün ve 59-27-G sayılı düşünce yazıları da alınarak dosyaya konulmuştur.

    İNCELEME VE GEREKÇE: Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümü, Selçuk Tüzün`

    `ün Başkanlığında, O. Hulusi Mustafaoğlu, Süleyman Sezen, Nursel Aymakoğlu, Gürsoy Gönenç, Erol Alpar ve Ertuğrul Taka`

    `nın katılmaları ile yaptığı 11.12.1995 günlü toplantıda, raportör Hakim Ayten Anıl`

    `ın raporu ile Yargıtay ve Danıştay Başsavcılarının, anlaşmazlığın adli yargı yerinde çözümlenmesi gerektiği yönünde düşünce yazıları ve dosyadaki belgeler okunduktan; toplantıya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yerine katılan Savcı İsmet Gökalp ile Danıştay Başsavcısı yerine katılan Savcı Sinan Yörükoğlu`

    `nun adli yargı yerinin görevli olduğu yolundaki yazılı düşünceler doğrultusundaki sözlü açıklamaları da alındıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

    D.B. Deniz Nakliyat T.A.Ş. Genel Müdürlüğü, İktisadi Devlet Teşekkülü olan T. Denizcilik İşletmelerinin bağlı bir ortaklığıdır.

    Kurum 233 sayılı KHK. kapsamında iken, 399 sayılı KHK.ye 15.3.1990 gün ve 408 sayılı KHK ile getirilen Ek Madde 1 hükmüyle, 399 sayılı KHK.nin eki (1) sayılı cetvelden çıkarılmış ve bağlı ortaklık personeli hakkında, 233 sayılı KHK.nin yürürlüğe girdiği tarihten önce tabi oldukları İş Yasası hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

    Davacının özlük dosyasında bulunan D.B. Deniz Nakliyat T.A.Ş. Genel Müdürlüğüne ait personel intibak kartında davacının, aylık gelirinin hesabında, sendika zammı ile hafta tatili ödentisinin de bulunduğu, terfilerini de toplu iş sözleşmesine göre yaptığı anlaşılmaktadır.

    Nitekim, davacı hakkında açılan kamu davası üzerine hizmet akdi, idare tarafından 13. dönem toplu iş sözleşmesinin 232. maddesine dayanılarak feshedilmiş bulunmaktadır. Açıklanan nedenlerle davacının işçi statüsünde olduğu anlaşılmakta olup, yeniden işe alınması isteminin işçi ve işveren arasındaki bir ilişki kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu`

    `nun 1. maddesinde: İş Yasasına göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya İş Yasası`

    `na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözümünün, iş mahkemelerinin görevine girdiği belirtilmiştir.

    Açıklanan nedenlerle davanın adli yargı yerinde görülmesi gerektiğinden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının 2247 sayılı Yasanın 10. maddesi uyarınca yaptığı başvurusunun kabulü ile, Ankara 6. İdare Mahkemesinin görevlilik kararının kaldırılması gerekmektedir.

    SONUÇ : Anlaşmazlığın niteliğine göre, davanın çözümü adli yargının görev alanına girdiğinden, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının başvurusunun kabulüyle, Ankara 6. İdare Mahkemesi`

    `nin 16.3.1995 gün ve 94/1573 sayılı görevlilik kararının kaldırılmasına, 11.12.1995 gününde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.