T.C.

UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ

          CEZA BÖLÜMÜ

          ESAS      NO   : 2015/39

          KARAR  NO   : 2015/40

          KARAR  TR    : 28.12.2015

ÖZET: 2247 sayılı Kanunun 14. ve 19. maddelerinde öngörülen görev uyuşmazlıkları-nın oluşabilmesi için ortada farklı görev alanındaki mahkemelerin mevcudiyeti şart olup; davanın somutunda olduğu gibi askeri ve adli yargı yerleri savcılıkları bakımından görev uyuşmazlığının oluştuğu gerekçesiyle Uyuşmazlık Mahkemesine başvuru yapılabil-mesi mümkün olmadığından; 2247 sayılı Yasa’nın 1. ve 27. maddeleri uyarınca BAŞVURUNUN REDDİNE karar verilmesi gerektiği hk.

 

 

 

K A R A R

 

 

 

            Davacı             : K.H.

            Şüpheliler        : 1- Y.B.         

                                     2- O.U.

                                     3- E.D.

                                     4- A.Y.

                                     5- Y.B.

                                     6- E.T.

                                     7- M.E.

                                     8- B.R.A.

                                     9- E.K.

                                   10- Y.A.K. 

                         

OLAY                        : Tekirdağ/Hayrabolu 95.Zh.Tug.Topçu Tb. Komutanlığı emrinde görevli şüpheliler E.D., B.R.A., O.U., E.T., M.E., E.K., Y.A.K., A.Y. ve Y.B.’ın, aynı Komutanlık emrinde görevli  şüpheli  mağdur Y.B.’u  yanlarına  çağırarak tekme tokat darp ettikleri, Y.B.’un şüphelilerden kaçarak yemekhaneye gittiği, yemekhaneden birkaç bıçak aldığı, bu sırada kendisine engel olmak isteyen aynı Komutanlık emrinde görevli  mağdurlar K.M., M.U., B.K., B.T., H.G. ve O.P.’a bıçak salladığı, koğuşa gittiği, koğuşta bulunan E.D.’a saldırmaya kalkıştığı, bu sırada kendisine engel olmak isteyen B.K.’ın elinden hafifçe yaralandığı,  ancak  şüpheli Y.B.’un 16.8.2015 tarihinde terhis edildiği belirtilerek,  353 sayılı Kanun’un 9 ve 17. maddeleri uyarınca “kasten yaralama” suçunun askeri bir suç veya askeri bir suça bağlı suç olmadığı, aynı zamanda şüphelinin  terhis edilmiş olması nedeniyle askeri  mahkemede yargılamayı gerektiren ilginin kesildiği,  böylece usul ekonomisi ve olay birliği göz önünde bulundurularak tüm şüpheliler hakkında görevsizlik kararı verilmesi gerektiği açıklanarak,

2. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın 8.9.2015 gün ve E:2014/1673, K:2015/54 sayılı kararı ile,  şüpheliler E.D., B.R.A., O.U., E.T., M.E., E.K., Y.A.K., A.Y., Y.B. ve Y.B. hakkında “kasten yaralama” suçu nedeniyle ayrı ayrı görevsizlik kararı  ile  soruşturma dosyasının görevli ve yetkili olan Hayrabolu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine  itirazı kabil olmak üzere karar verilmiştir.

 

Hayrabolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 14.10.2015 gün ve Soruşturma No:2015/841, K:2015/2 sayılı kararı ile,  Hayrabolu  95. Zırhlı Tugay Komutanlığı emrinde  askerlik vazifelerini yapmakta olan müşteki-şüpheliler Y.B. ve E.D. arasında gerçekleştiği dosya kapsamından anlaşılan kasten yaralama eylemleri ile ilgili olarak  2.  Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca soruşturmaya başlanıldığı, soruşturma bağlamında ifadelerinin temini için talimatlar yazıldığı, ifadelerin temin edilerek dosya içine alındığı, dosyada yer alan tüm tarafların beyanlarının incelenmesi neticesinde soruşturma  adına dosya içerisinde eksiklik bulunmadığı, 8.9.2015 tarihinde soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verildiği,  görevsizlik kararının müşteki-şüpheli Y.B.'un 16.8.2015 tarihinde terhis edilmiş olması nedeniyle verildiği açıklanarak;

 

353 sayılı Kanun’un 17. maddesi uyarınca,  toplu olarak işlenen ve askeri mahkemelerin görevlerine giren suçlar ile ilgili soruşturmanın sadece tek kişinin terhis olmasına dayanılarak görev alanı dışına çıkarılamayacağı, aksi bir uygulamanın yerleşmesi halinde makul sürede yargılanma hakkının, adalete erişim hakkının, usul ekonomisi ilkesinin zedelenebileceği değerlendirmeleri ile Askeri Savcılığın görevsizlik kararının mevzuata uyarlılığı hususunda tereddüt oluştuğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiş, ayrıca olumsuz görev uyuşmazlığının çözümlenmesi için soruşturma dosyasının Anayasanın 158. maddesi uyarınca Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmiştir.

 

İNCELEME VE GEREKÇE: Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümünün, Serdar ÖZGÜLDÜR’ün Başkanlığında, Üyeler; Şuayip ŞEN, Kenan YUMUŞAK, Osman ATALAY, Yusuf Tamer ÇETİN, Mehmet AVCIOĞLU ve Sevilay TEMİZYÜREK BATIR’ın katılımlarıyla yapılan 28.12.2015 günlü toplantısında, Raportör-Hâkim G. Fatma BÜYÜKEREN’in, başvurunun reddi yolundaki raporu ve dosyadaki belgeler okunduktan; ilgili Başsavcılarca görevlendirilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Uğurtan ALTUN ile Askeri Yargıtay Başsavcı Yardımcısı Engin KÜÇÜK’ün, başvurunun reddine ilişkin sözlü ve yazılı açıklamaları dinlendikten sonra GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

Uyuşmazlık Mahkemesi’nin görev ve yetkileri, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 158. maddesi ile 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesi’nin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun’un 1. maddesinde açıkça gösterilmiş, Mahkeme adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili kılınmıştır.

 

2247 sayılı Yasa’nın 14. maddesinde, “Olumsuz görev uyuşmazlığının bulunduğunun ileri sürülebilmesi için adli, idari veya askeri yargı mercilerinden en az ikisinin tarafları, konusu ve sebebi aynı olan davada kendilerini görevsiz görmeleri ve bu yolda verdikleri kararların kesin veya kesinleşmiş olması gerekir.

           Bu  uyuşmazlığın giderilmesi istemi, ancak davanın taraflarınca ve ceza davalarında ise ayrıca ilgili makamlarca ileri sürülebilir” denilmiş;  

 

          Aynı Yasa’nın 19.maddesinde, “Adli, idari, askeri yargı mercilerinden birisinin kesin veya kesinleşmiş görevsizlik kararı üzerine kendisine gelen bir davayı incelemeye başlayan veya incelemekte olan bir yargı mercii davada görevsizlik kararı veren merciin görevli olduğu kanısına varırsa,  gerekçeli bir  karar ile görevli merciin belirtilmesi için Uyuşmazlık Mahkemesine başvurur ve elindeki işin incelenmesini Uyuşmazlık Mahkemesinin karar vermesine değin erteler.

         (Değişik ikinci fıkra: 23/7/2008 – 5791/9 md.) Yargı merciince, önceki görevsizlik kararına ilişkin dava dosyası da temin edilerek, gerekçeli başvuru kararı ile birlikte dava dosyaları Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilir” hükmü yer almıştır.

 

          Aynı Yasanın 27. maddesinde ise, Uyuşmazlık Mahkemesinin, uyuşmazlık çıkarmaya veya görev uyuşmazlıklarına ilişkin istemleri önce şekil ve süre açısından inceleyeceği; yöntemine uymayan veya süresi içinde ileri sürülmemiş istemleri reddedeceği kuralına yer verilmiştir.

 

Dosyanın incelenmesinde, yukarıda isimleri belirtilen müşteki şüpheliler ile şüpheliler hakkında  “kasten yaralama” suçu nedeniyle yapılan soruşturma sırasında,  2. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın 8.9.2015 gün ve E:2014/1673, K:2015/54 sayılı kararı ile görevsizlik kararı  ile  soruşturma dosyasının Hayrabolu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine  karar verilmesi üzerine, Hayrabolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 14.10.2015 gün ve Soruşturma No:2015/841, K:2015/2 sayılı kararı ile görevsizlik kararı verilmiş, ayrıca oluştuğu ileri sürülen olumsuz görev uyuşmazlığının  çözümlenmesi için soruşturma dosyasının Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildiği anlaşılmıştır.

 

Öncelikle 2247 sayılı Yasa’nın 14. maddesinde öngörüldüğü biçimde olumsuz görev uyuşmazlığının oluşup oluşmadığının saptanması gerekmektedir. Uyuşmazlık Mahkemesince görev uyuşmazlıklarının çözüme kavuşturulabilmesi için ortada, bir yargı yolu uyuşmazlığı bulunması zorunludur.  Başka bir anlatımla; iki  ayrı yargı düzeni içinde yer alan yargı mercilerince verilmiş kesin veya kesinleşmiş bulunan görevsizlik kararları mevcut olmalıdır.

 

           Anayasanın  9.  maddesinde, “Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır”. denilmiş,  böylece  yargı organının  “bağımsız mahkemeler” olduğu açıkça belirtilmiş olup, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden, iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan, daha açık bir ifade ile, suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ve yürütmek, mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan savcılığın, somut olayda, 2. Kolordu Komutanlığı  Askeri Savcılığı’nın ve Hayrabolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın  2247 sayılı Yasa’nın 14. maddesinde belirtilen yargı mercilerinden olmadığı  ve verilen görevsizlik kararlarının da  yargı kararı niteliğinde bulunmadığı kuşkusuzdur.

 

Açıklanan nedenlerle,  Mahkememize gönderilen dosyada, 2247 sayılı Yasa’nın 14. maddesinde  belirtildiği  şekilde bir yargı yolu uyuşmazlığı (olumsuz görev uyuşmazlığı) bulunmadığı gibi yine 14. madde hükmüne göre yargı yerlerince verilmiş kesin görevsizlik kararları da bulunmamaktadır. Aynı Yasa’nın 19. maddesinde açıklanan görevli merciin belirlenmesi için başvurma  koşulları da oluşmamıştır.  Bu durumda, 2247 sayılı Yasa’nın 1 ve 27. maddeleri uyarınca Uyuşmazlık Mahkemesi’nin görev alanı dışında kalan hususlar ile ilgili başvurunun reddine karar verilmesi  gerekmiştir.

 

 

 

SONUÇ : 2247 sayılı Yasa’nın 1 ve 27. maddeleri uyarınca Uyuşmazlık Mahkemesi’nin görev alanı dışında kalan hususlar ile ilgili BAŞVURUNUN REDDİNE, 28.12.2015 günü  OYBİRLİĞİ  İLE  KESİN OLARAK karar verildi.

 

 

           Başkan

Serdar ÖZGÜLDÜR

 

 

 

 

 

 

 

 

Üye

Şuayip ŞEN

 

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

Üye

Yusuf Tamer ÇETİN

Üye

Kenan YUMUŞAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üye

Mehmet AVCIOĞLU      

 

Üye

Osman ATALAY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üye

Sevilay TEMİZYÜREK BATIR