Ceza Bölümü 1998/58 E., 1998/58 K.

  • ASKER KİŞİNİN İŞLEDİĞİ EVİNDE RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA SUÇU
  • ATEŞLİ SİLAHLAR KANUNUNA AYKIRILIK
  • RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA SUÇU
  • TERHİSTEN SONRA KAMU DAVASI AÇILMASI
  • 353 S. ASKERİ MAHKEMELER KURULUŞU VE YARGILAMA USULÜ K... [ Madde 17 ]
  • 6136 S. ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER H... [ Madde 13 ]
  • "İçtihat Metni"

    OLAY : Zincirlidere/Kayseri 1.Komd.Tug.4.Komd.Tb.10.Komd.Bl. Komutanlığı emrinde görevli P.Atğm. sanık N. Ü.'nün 30/11/1995 tarihinde terhis edildikten sonra, 23/4/1997 günü, bir ihbar üzerine evinde yapılan aramada 1 adet takarof marka tabanca ve buna ait dolu mermiler ile 7 adet el bombası, 1'er adet elektrikli kapsül, aydınlatma fişeği ve hakem bombası ele geçirildiğinden bahisle, hakkında 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yasa'nın 13/1 ve Türk Ceza Yasası'nın 264/5, 36. maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20/5/1997 gün ve 9663-579 sayılı iddianamesiyle kamu davası açılmıştır.

    BAKIRKÖY 4. AĞIR CEZA MAHKEMESİ: 28/11/1997 gün ve 515-180 sayıyla; sanığın, ifadesinde suça konu tabancayı askerlik hizmetini yaptığı sırada katıldığı operasyon sırasında arazide bulup teslim etmediğini, diğer malzemeleri ise emrinde görevli erlerin kendisine teslim ettikleri halde yanında alıkoyup terhisinden sonra evinde gizlediğini söylediği, böylece; suç gününde asker kişi olan sanığı, işlediği ileri sürülen eylemi nedeniyle, 1632 sayılı Askeri Ceza Yasası'nın 131. ve 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Yasa'nın 9. maddesi uyarınca yargılama görevinin askeri mahkemeye ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş karar temyiz edilmeyerek kesinleşmiştir.

    DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI ASKERİ MAHKEMESİ: 2/3/1998 gün ve 337-96 sayıyla; sanığın, yüklenen suçları işlediği ileri sürülen tarihte görevli bulunduğu birliği itibariyle yetkisizlik kararı vermiştir.

    KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI ASKERİ MAHKEMESİ: 15/7/1998 gün ve 766-501 sayıyla;

    1- Sanığın, askeri eşyayı gizlemek suçunu işlediği sübuta erdiğinden eylemine uyan Askeri Ceza Yasası'nın 131/1. maddesi uyarınca cezalandırılmasına,

    2- Sanık hakkında 6136 sayılı Yasa'ya muhalefet suçunu işlediği ileri sürülerek açılan kamu davasında ise, ele geçirilen takarof marka tabanca ve mermilerin askeri malzeme olmadığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmadığı, böylece yüklenen bu suçun askeri bir suç olmadığı gibi askeri bir suça da bağlı bulunmadığı, sanığın 30/11/1995 günü terhis edildiği, Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarında da belirtildiği üzere yargılama görevinin adli yargıya ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, temyiz edilmeyen karar kesinleşmiştir.

    Böylece, adli ve askeri yargı yerleri arasında 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Yasa'nın 14. maddesinde öngörüldüğü biçimde, sanığa yüklenen 6136 sayılı Yasa'ya muhalefet suçu nedeniyle olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuş, dosya Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin 19/11/1998 gün ve 1998/766 sayılı yazısı ile Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmiştir.

    İNCELEME VE GEREKÇE: Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümü'nün, Mustafa Bumin'in Başkanlığında, Üyeler: Zeki Aslan, Nedim Baran, Seydi Yetkin, Fahrettin Demirağ, A. Necmi Özler ve Vahap Pekbaş'ın katılımlarıyla yapılan 25/12/1998 günlü toplantısında, Raportör-Hakim G. Fatma Büyükeren'in davanın çözümünde adli yargı yerinin görevli olduğu yolundaki raporu ve dosyadaki belgeler okunduktan ilgili Başsavcılarca görevlendirilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mustafa Ekinci ile Askeri Yargıtay Başsavcı Yardımcısı Atilla Poyraz'ın davanın çözümünün adli yargının görev alanına girdiğine ilişkin yazılı ve sözlü açıklamaları dinlendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü: 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Yasası'nın "Askeri Mahkemelerin Görevleri" başlığı altında düzenlenen İkinci Bölümünde yer alan "Genel Görev" başlıklı 9. maddesinde; "Askeri Mahkemeler Kanunlarda aksi yazılı olmadıkça, asker kişilerin askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler" denilmektedir.

    "Askeri suç" ise öğretide ve uygulamada;

    a) Unsurları ve cezalarının tamamı Askeri Ceza Yasası'nda yazılı olan, başka bir anlatımla, Askeri Ceza Yasası dışında hiç bir ceza yasası ile cezalandırılmayan suçlar,

    b) Unsurları kısmen Askeri Ceza Yasası'nda kısmen diğer ceza yasalarında gösterilen suçlar, c) Türk Ceza Yasası'na atıf suretiyle askeri suç haline dönüştürülen suçlar, olmak üzere üç grupta mütalaa edilmektedir.

    Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 22/5/1998 gün ve 6470-1423-98 sayılı yazısı ile sanığın evinde ele geçirilen takarof marka tabancanın Türk Silahlı Kuvvetlerinde kayıp ve aranılan silahlardan olmadığının bildirildiği anlaşılmıştır.

    6136 sayılı Yasa'nın 13/1. maddesine aykırılık suçu, askeri bir suç olmadığı gibi atıf suretiyle de askeri suç kapsamına alınan suçlardan değildir. Bir an için, suça konu tabancanın sanığın askeri kişi sıfatını taşıdığı sırada, operasyon bölgesinde arazi araması sırasında ele geçirildiği ve gizlendiği, böylece eylemin askeri mahalde gerçekleştirildiği düşünülse bile, kamu davasının sanığın terhisinden sonra açılmış olması karşısında 353 sayılı Yasa'nın 17. maddesi hükmü uyarınca davanın çözümü adli yargı yerine aittir. Açıklanan nedenlerle davanın adli yargı yerinde çözümlenmesi; Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce sanık hakkında 6136 sayılı Yasa'ya muhalefet etmek suçu nedeniyle açılan kamu davasında verilen görevsizlik kararının kaldırılması gerekmektedir.

    SONUÇ : Anlaşmazlığın niteliğine göre davanın Adli Yargı yerinde görülmesi gerektiğine, bu nedenle Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 28/11/1997 gün ve 515-180 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına 25/12/1998 gününde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.