Ceza Bölümü 2004/45 E., 2004/45 K.

  • ASKER KİŞİLERE KARŞI İŞLEDİĞİ İLERİ SÜRÜLEN SUÇLARI NEDENİYLE AÇILAN KAMU DAVASI
  • OLUMSUZ GÖREV UYUŞMAZLIĞI
  • 353 S. ASKERİ MAHKEMELER KURULUŞU VE YARGILAMA USULÜ K... [ Madde 9 ]
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 14 ]
  • "İçtihat Metni"

    O L A Y : Kilis İl Jandarma Komutanlığı emrinde olup, Sosyal Tesislerde garson olarak görevlendirilen sanık J. Er N…

    ……. B…

    …..'ın, 14.12.2000 günü, saat 22.00-24.00 saatleri arasında, 2 No'lu nöbet yerinde nöbetçi olduğu sırada, aynı Komutanlık emrinde görevli olup, şef garson olarak görevlendirilen Y…

    …. Y…

    …..ile Maktül J.Er M…

    ….. Ç…

    ….'un yanına gelmesi ve Y…

    …. Y…

    …..'ın aynı gün saat 21.30 sıralarında askeri gazinoda servis bekleyenler için istediği garsonları neden göndermek istemediğini sorması ve şef garsonun kendisi olduğunu bir kaç kez hatırlatması üzerine "siktir git, pezevenk" diyerek karşılık verdiği, bu sırada olay yerine J.Erler E…

    …. D…

    …. ve M…

    …… K…

    ….'nun da geldiği, Y…

    …. Y…

    …..'ın aynı soruyu tekrar sorması üzerine, olay öncesi kendiliğinden tam dolduruşa getirdiği 758697 seri numaralı G-3 piyade tüfeğini orada bulunanların üzerine doğru çevirerek 5-6 el ateş ettiği, J.Er M…

    ….. Ç…

    ….'un boynuna isabet eden mermi ile vurularak yere yığıldığı, J.Er Y…

    ….Y…

    …..'ın, kaçmaya çalışırken yüzünün sağ kulak ile sağ gözü arasındaki bölgeye isabet eden mermi parçacıkları ve barut gazının etkisiyle, J.Er E…

    … D…

    …'in başına isabet eden boş kovan nedeni ile yaralandığı , J.Er M…

    …… K…

    ….'nun koşarak 1 No'lu koğuşa girdiği, bir kaç el daha ateş eden sanığın, 1 No'lu koğuşa yönelerek, kapalı kapıya 3 el ateş etmesi sonucu J.Er M…

    …… K…

    ….'nun sol kolundan vurulduğu, koğuşa doğru bir kaç el daha ateş eden sanığın koşarak olay yerine gelen Kışla Gazinosu Nöbetçi Astsubayı olan J. Mu. Tek. Astsb. Bçvş. V…

    …. K…

    …….'na hitaben "Komutanım üzerime gelme, senin çocukların var, seninle hesabım yok, ben orospu çocuklarını geberteceğim" diye bağırdığı, Nöbetçi Astsubayın zorla sanığın elinden tüfeği aldıktan sonra yerde yatmakta olan maktül ile ilgilenmesi sırasında, yalnız kalan sanığın silahlığa girerek bir başka G-3 piyade tüfeğine dolu şarjör takıp tam dolduruş pozisyonuna getirerek "beni bitirdiler, beni bitirenleri bende bitireceğim" diye bağırarak sokağın karşısında bulunan kamyonun arkasına saklanan erbaş ve erlere "çıkın hepinizi vuracağım" dediği, bir süre sonra ikna edilerek elindeki tüfeğin alındığı, olay nedeniyle J.Er M…

    ….. Ç…

    ….'un aşırı kan kaybı sonucu solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle öldüğü, J.Er M…

    …… K…

    ….'yu 7 gün, J.Er Y…

    …. Yılmaz'ı 5 gün, J.Er E…

    … D…

    ….'i 3 gün iş ve güç kaybına sebep olacak şekilde yaraladığı, böylece, kasten adam öldürmek, müteaddit kasten adam öldürmeye tam teşebbüs suçlarını işlediği ileri sürülerek, eylemine uyan Türk Ceza Kanunu'nun 448, 281, 448, 281, 62.(4 kez) maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın 22.12.2000 gün ve E:2000/3431,K:2000/1244 sayılı iddianamesiyle kamu davası açılmıştır.

    5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Askeri Mahkemesi, sanığın, M…

    ….. Ç…

    ….'u kasten öldürmek, M…

    …… K…

    ….ile Y…

    …. Y…

    …..'ı kasten öldürmeye tam teşebbüs etmek, E…

    … D…

    ….'i ise kasten yaralamak suçlarından cezalandırılmasına karar vermiş, Askeri Yargıtay 4. Dairesi, hükmü usule aykırılık yönünden bozmuştur.

    5. ZIRHLI TUGAY KOMUTANLIĞI ASKERİ MAHKEMESİ :1.8.2003 gün ve E:2003/666, K:2003/842 sayıyla; sanığın, iddianamede belirtilen biçimde işlediği ileri sürülen suçlar nedeniyle, yargılama aşamasında terhis edilmesiyle askeri mahkemede yargılanmasını gerektiren ilginin kesildiği bu nedenle yargılama görevinin adli yargı yerine ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş; temyiz edilmeyen karar kesinleşerek, dava dosyası, Kilis Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiştir.

    KİLİS AĞIR CEZA MAHKEMESİ : 22.4.2004 gün E:2003/212, K:2004/124 sayıyla; sanığın, bağlı bulunduğu Askerlik Şubesi Başkanlığından gelen yazıya göre, halen noksan kalan iki ay on beş gün askerlik hizmetinin bulunduğunun belirtildiği, bu nedenle halen asker kişi olduğundan yargılama görevinin askeri yargı yerine ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş ve karar kesinleşmeden Mahkememize gönderilen dava dosyasında, Uyuşmazlık Mahkemesi'nce 1.7.2004 gün ve E:2004/29, K:2004/29 sayılı kararı ile, 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş Ve İşleyişi Hakkında Kanun'un 1 ve 14. maddesinde belirtilen koşullar oluşmadığından, aynı Yasa'nın 27. maddesi uyarınca yöntemine uygun bulunmayan başvurunun reddine karar verilip dosyanın Mahkemesine gönderilmesinden sonra, bu kez dosyadaki eksiklik giderilerek, karar kesinleştikten sonra, dava dosyası, kendisine gelmekle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Mahkememize gönderilmiştir.

    İNCELEME VE GEREKÇE: Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümünün, Tülay TUĞCU'nun Başkanlığında, Üyeler; Süleyman ÖZCAN, Hamdi Yaver AKTAN, Muvaffak TATAR, Recep SÖZEN, Tamer KORKMAZ, M. Sadık LİMAN'ın katılımlarıyla yapılan 1.11.2004 günlü toplantısında;

    I-İLK İNCELEME : Yapılan incelemede, usule ilişkin işlemlerde 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş Ve İşleyişi Hakkında Kanun'da belirtilen süre ve biçim yönünden bir eksiklik bulunmadığı, askeri ve adli yargı yerleri arasında Yasa'nın 14. maddesinde öngörüldüğü biçimde olumsuz görev uyuşmazlığı doğduğu anlaşıldığından, esasın incelenmesine oybirliği ile karar verildi.

    II-ESASIN İNCELENMESİ :Raportör-Hakim G.Fatma BÜYÜKEREN'in, davanın çözü-münde askeri yargı yerinin görevli olduğu yolundaki raporu ve dosyadaki belgeler okunduktan; ilgili Başsavcılarca görevlendirilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet BEŞİNCİ ile Askeri Yargıtay Başsavcı Yardımcısı Sevilay BATIR'ın, davanın çözümünün askeri yargı yerinin görev alanına girdiğine ilişkin yazılı ve sözlü açıklamaları dinlendikten sonra GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

    353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu Ve Yargılama Usulü Kanunu'nun "Askeri Mahkemelerin Görevleri" başlığı altında düzenlenen İkinci Bölümünde yer alan "Genel Görev" başlıklı 9. maddesinde; "Askeri Mahkemeler Kanunlarda aksi yazılı olmadıkça asker kişilerin askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler" denilmektedir.

    "Askeri suç" ise, öğretide ve uygulamada;

    a) Unsurları ve cezalarının tamamı Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı olan, başka bir anlatımla, Askeri Ceza Kanunu dışında hiçbir ceza yasası ile cezalandırılmayan suçlar,

    b) Unsurları kısmen Askeri Ceza Kanunu'nda, kısmen diğer ceza yasalarında gösterilen suçlar,

    c) Türk Ceza Kanunu'na atıf suretiyle askeri suç haline dönüştürülen suçlar, olmak üzere üç grupta mütalâa edilmektedir.

    Aynı Yasa'nın 13.10.1996 gün ve 22786 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4191 sayılı Yasa'yla değişik 17. maddesinde; "askeri mahkemelerde yargılanmayı gerektiren ilginin kesilmesi, daha önce işlenen suçlara ait davalara bu mahkemelerin bakma görevini değiştirmez. Ancak suçun askeri bir suç olmaması askeri bir suça bağlı bulunmaması ve sanık hakkında kamu davası açılmamış olması halinde askeri mahkemenin görevi sona erer" denilmektedir.

    Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin 11.3.2000 gün ve 23990 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1.7.1998 gün ve E:1996/74, K:1998/45 sayılı kararı ile maddenin ikinci tümcesinde yer alan "... ve sanık hakkında kamu davası açılmamış olması ..." sözcükleri iptal edilmiştir.

    Bu duruma göre, askeri mahkemelerde yargılanmayı gerektiren ilginin kesilmesiyle birlikte sanığa yüklenen suçun askeri bir suç olmaması, askeri bir suça bağlı bulunmaması halinde, askeri mahkemenin görevinin sona ereceği açıktır. İptal kararı nedeniyle, sanık hakkında kamu davasının açılmış olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır.

    Somut olayda, görevsizlik kararı veren askeri yargı yerince, yargılama sırasında sanığın terhis edildiği gerekçesine yer verilmiş ise de; sanığın bağlı bulunduğu Sason/Batman Askerlik Şubesi Başkanlığı'nın 11.2.2004 tarihli yazısından sanığın geçici terhis edildiği, noksan kalan 2 ay 15 gün askerlik hizmetinin tamamlatılması için tahliye edilmeyerek en yakın askerlik şubesine teslim edilmesinin istendiğinin, aynı Başkanlığın 7.4.2004 günlü yazısından da MSY 70-1C Asker Alma Yönergesi 2 Bölüm 6-d. fıkrası "…

    ………Ancak tutukluluk öncesinde altı aylık hizmeti olmayanlar terhis edilemez. Davanın, tutukluluk süresinin askerlik hizmetinden sayılmasını gerektirecek bir kararla neticelenmesi halinde, suçun niteliği ve tutuklama kararının verilme zamanına bakılmaksızın tutukluluk süresi askerlik hizmetine mahsup edilerek kesin terhisleri yapılır. Davanın tutukluluk süresinin askerlik hizmetinden sayılmamasını gerektirecek bir kararla neticelenmesi halinde; tutukluluk süresi kadar noksan hizmetli olarak hizmet yaptıktan sonra kesin terhis yapılır." hükmü uyarınca, sanığın geçici terhis edildiği, kesin terhis tarihinin kamu davasının sonucuna göre belli olacağının bildirilmesi karşısında, sanığın halen asker kişi sıfatı devam etmekte olduğundan 353 sayılı Yasa'nın 9 ve 17. maddeleri hükmü uyarınca davanın askeri yargı yerinde görülmesi ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin görevsizlik kararının kaldırılması gerekmektedir.

    SONUÇ : Davanın çözümünde ASKERİ YARGI yerinin görevli olduğuna, bu nedenle 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin 1.8.2003 günlü ve E:2003/666, K:2003/842 sayılı GÖREVSİZLİK KARARININ KALDIRILMASINA, 1.11.2004 günü OYBİRLİĞİ İLE KESİN OLARAK karar verildi.