Hukuk Bölümü Hüküm Uyuşmazlığı Olmadığına Dair         2001/75 E.  ,  2001/82 K.
"İçtihat Metni"Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca hazırlanmıştır. İzinsiz olarak kopyalanması ve dağıtılması hukuki sorumluluk gerektirir.

OLAY : Kocaeli İli, Kandıra İlçesi, Çamkonak Köyü, Tuzağzı Mevkiindeki 8 adet yazlık konut inşaatı imar mevzuatına aykırı olduğu nedeniyle durdurulmuş ve İl Daimi Encümenince, 16.12.1999 tarih ve 645 sayı ile, inşaatın sahibi olan davacıya 700,000,000.- TL. para cezası verilmiştir. Davacı, sözkonusu para cezasına karşı, 13.1.2000 gününde Kocaeli Sulh Ceza Mahkemesinde itirazda bulunmuştur.

KOCAELİ 1. SULH CEZA MAHKEMESİ; 21.1.2000 gün ve E: 2000/9, K: 2000/5 D. İş sayı ile, dava konusu yerin Kandıra İlçesi mülki hudutları dahilinde kalması nedeniyle davaya bakma yetkisinin Kandıra Sulh Ceza Mahkemesine ait olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiş ve dava dosyasını adıgeçen Mahkemeye göndermiştir.

KANDIRA SULH CEZA MAHKEMESİ; 22.6.2001 gün ve E: 2001/177, K. 2001/260 sayı ile, idari para cezasını veren makamın Kocaeli Merkez İlçede bulunması nedeniyle Mahkemenin yetkisizliğine ve yetkili mahkemenin tayini için dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vermiştir.

İNCELEME VE GEREKÇE: Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümü'nün, Ali HÜNER'in Başkanlığında, Üyeler: Yılmaz DERME, Ümran SAYIŞ, Bekir AKSOYLU, Sabriye KÖPRÜLÜ, Ertuğrul TAKA ve Turgut ARIBAL'ın katılımlarıyla yapılan 12/11/2001 günlü toplantısında, Raportör-Hakim İsa YEĞENOĞLU'nun 2247 sayılı Yasa'ya uygun bulunmayan başvurunun reddi gerektiği yolundaki raporu ile dosyadaki belgeler okunduktan; ilgili Başsavcılarca görevlendirilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mustafa EKİNCİ ile Danıştay Savcısı Emin Celalettin ÖZKAN'ın başvurunun reddi gerektiğine ilişkin yazılı açıklamaları da dinlendikten sonra GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

USULE İLİŞKİN İNCELEME:

2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş Ve İşleyişi Hakkında Kanun'un "Mahkemenin Görevi" başlıklı 1. maddesinin birinci fıkrasına göre, Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu Kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

Buna göre, Uyuşmazlık Mahkemesi; adli, idari ve askeri yargı düzenlerinden en az ikisine dahil yargı yerlerince verilen kararlar arasında doğan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmekle yetkili ve görevlidir. Olayda, giderilmesi istenen uyuşmazlığa konu edilen Kocaeli 1. Sulh Ceza Mahkemesi kararı ile Kandıra Sulh Ceza Mahkemesi kararı aynı yargı düzenine dahil yargı yerlerine ait olduğu gibi, ortada 2247 sayılı Yasa'nın 1. maddesinde Uyuşmazlık Mahkemesi'nce çözümlenmesi öngörülen görev ve hüküm uyuşmazlığı da bulunmamaktadır.

Belirtilen nedenlerle, 2247 sayılı Yasa'nın 1. maddesine uygun bulunmayan başvurunun aynı Yasa'nın 27. maddesi uyarınca reddi gerekmektedir.

SONUÇ : 2247 sayılı Yasa'nın 1. maddesine göre Uyuşmazlık Mahkemesi'nin görevine girmeyen BAŞVURUNUN, aynı Yasa'nın 27. maddesi uyarınca REDDİNE, 12.11.2001 gününde KESİN OLARAK OYBİRLİĞİ ile karar verildi.